Til forsiden
 

Strik af Dagny Pedersen
  
Dagny Pedersen: strikkeopskrift

Jesus Kristus Guds Søn Frelser  
De første kristne var var i perioder forfulgte og frygtede for deres liv.

Mødte de fremmede på deres vej måtte de være forsigtige, og derfor tegnede de med en finger eller en skosnude en buet streg i jorden: 1. streg til fisk

Hvis den fremmede reagerede på stregen og tegnede yderligere en streg i jorden, 2. streg til fisk, så der fremkom en fisk, så vidste begge parter sig i sikkerhed, og en dialog kunne opstå i fuld fortrolighed.

1. streg til fisk + 2. streg til fisk = fisken er tegnet    

Fisken er et gammelt kristent symbol, som skjult for u-indviede kunne bruges som kendetegn mellem kristne, sådan at de ikke blev afsløret som kristne og dermed udsat for livsfarlig forfølgelse:

Det græske ord for fisk er I K T Y S - som også kan læses som forbogstaverne til de græske ord for:
Jesus Kristus - Guds Søn - Frelser: Iesous Kristos - Theos Yios - Soter = I-K-T-Y-S
Altså et hemmeligt kodesprog ...

En kristen, som gættede på, at en ukendt person måske også var kristen, kunne tegne en buet streg på jorden, og hvis den anden virkelig var kristen, kunne han tegne endnu en buet streg, så der tilsammen var tegnet omridset af en fisk.
Og hvis den anden person ikke forstod meningen, ville han bare have set en tegne en buet streg på jorden - måske lidt mærkeligt, men ikke forbudt ...

Siden har fisken været et alment og meget udbredt symbol for Kristus. Efter det hemmelige kodesprog er fisken brugt i mangfoldige kunstneriske udsmykninger igennem hele den kristne historie.

Holger Madsen