Til forsiden

 Strik af Dagny Pedersen
 Dagny Pedersen: strikkeopskrift

Jesus Kristus Guds Søn Frelser  

Strikkeopskrift: Dagny Pedersen
Fisken er et gammelt kristent symbol, som skjult for u-indviede kunne bruges som kendetegn mellem kristne, sådan at de ikke blev afsløret som kristne og dermed udsat for livsfarlig forfølgelse:

Det græske ord for fisk er I K T Y S - som også kan læses som forbogstaverne til de græske ord for:
Jesus Kristus - Guds Søn - Frelser: Iesous Kristos - Theos Yios - Soter = I-K-T-Y-S

- Altså et hemmeligt kodesprog ...    

En kristen, som gættede på, at en ukendt person måske også var kristen, kunne tegne en buet streg på jorden, og hvis den anden virkelig var kristen, kunne han tegne endnu en buet streg, så der tilsammen var tegnet omridset af en fisk.
Og hvis den anden person ikke forstod meningen, ville han bare have set en tegne en buet streg på jorden - måske lidt mærkeligt, men ikke forbudt ...

Siden har fisken været et alment og meget udbredt symbol for Kristus. Efter det hemmelige kodesprog er fisken brugt i mangfoldige kunstneriske udsmykninger igennem hele den kristne historie.

Holger Madsen

   

Den strikkede fisk med kode-bogstaver for Kristus kan bruges som dåbsklud, dvs. til at tørre dåbsbarnets hoved straks efter at det er blevet overøst med vand i dåbshandlingen.
Familien kan få dåbskluden med hjem som minde om dåben, og dåbskluden kan senere indgå i barnets dåbs-oplæring.
Når barnet begynder at stave, vil der være noget at fortælle om det hemmelige kodesprog ...

Ann Maj Lorenzen har oprettet en hjemmeside med beskrivelse af dåbskluden og en serie opskrifter, som hun har fremstillet til brug for kirkelige strikke-kredse:
www.daabskluden.dk
Desuden findes der en Facebook-gruppe: Vi strikker dåbsklude ...